Österreich: Dillfisolen / String beans with dill (vegetarian/vegan)

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Zutaten für 4 Portionen/Ingredients for 4 servings:

  • 650 g Fisolen (tiefgekühlt und geschnitten ist ebenfalls in Ordnung!) / approx. 650g string beans, frozen and cut is ok
  • 250 ml Rindsuppe oder Gemüsebrühe / 250ml beef stock or vegetable stock
  • 150 ml Sauerrahm / 150ml sour cream or vegan alternative
  • 1 EL Butterschmalz / 1 tbsp butter oil or vegetable oil
  • 1 EL Mehl / 1 tbsp flour
  • 2 EL Dillspitzen (fein gehackt) / 1 tbsp fresh dill or 2 tbsp frozen dill
  • Salz, Pfeffer, Muskat, Weißweinessig / salt, pepper, dash of vinegar

Nährwerte pro Portion: 179kcal, 6,22g EW, 11,4g F, 16,6g KH

Nutritional values per serving: 179kcal, 6,22g protein, 11,4g fat, 16,6g carbohydrate

Zubereitung/preparation:

Die Fisolen in gesalzenem Wasser weich dünsten und kalt abschrecken. Mehl in Butterschmalz anschwitzen bis es duftet und ganz leicht angeröstet ist. Mit Suppe aufgießen, Salz, Pfeffer, Muskat und einen kleinen Schuss Essig einrühren, die Fisolen dazugeben und einmal aufkochen lassen. Etwas abkühlen lassen. Etwas von den Fisolen mit dem Rahm vermischen (Temperaturausgleich) und dann zum Rest geben. Ansonsten flockt der Rahm aus, das sieht nicht so schön aus.

Dazu passen: Salzerdäpfel, Petersilerdäpfel, oder für die Omnivoren auch mal Augsburger 😉

Cook the string beans in salted water until they are done. Rinse with cold water, so they stay green! Roast the flour in the butter oil lightly. Add the stock, salt, pepper, nutmeg and a dash of vinegar. Add the string beans and let boil once. Put aside. Now mix a small ladle of the beans with the sour cream and then add the mixture to the rest of the beans. This temperature balance is important, otherwise the sour cream will clott and that does not look to nice.

Serve with: salted potatoes, parsley-potatoes, sausage